Inlägg

Så blir den billiga resan – riktigt dyr

Det är inte alla som kan lägga ut 20-30 000 kr kontant när en längre resa ska köpas in. Det vet resebolagen och kreditbolagen som ofta lyfter fram att man kan ”låna till resan”. Det är självklart ett sätt att finansiera resan men olika vägar är minst sagt olika dyra.

Delbetalning via resebolaget – Resebolagen erbjuder ofta en delbetalning. Ett exempel är Ving som låter sina kunder delbetala helt utan räntor och avgifter under 4 månader. Väljer man upp till 12 månader är det fortfarande räntefritt men då uppkommer en uppläggningsavgift på 295 samt aviavgift varje månad på 29kr.

Även om det uppkommer kostnader på det ”räntefria lånet” så är det ändå billigt. Det blir däremot dyrare för den som ändrar sig och skjuter upp betalningen ytterligare. Varje månad som är över 12 månader ger en effektiv ränta på hela 20% enligt deras hemsida.

Att välja avbetalning betyder alltså att man kan få det mycket billigt. Men då krävs det att man håller sig till planen och betalar av i tid. Den som inte håller sig till planen och delbetalar på längre tid får betala en mycket hög ränta.

Delbetalning via kreditkortet – Det finns två fördelar med att köpa resan med kreditkortet. För det första får man alltid en kompletterande reseförsäkring och för det andra kan man välja att delbetala alla inköp.

Det som köps i mitten av januari ska betalas på fakturan i slutet av februari. Väljer man att skjuta upp betalningen uppkommer ränta. En kostnad som ligger på ca 15% på kreditkort.

Den som enbart vill delbetala under två månader kan alltså välja kreditkortsalternativet. Vill man delbetala under 12 månader kan resebolagens avbetalningsplan vara ett bra alternativ. Vill man däremot avbetala på längre tid bör man se privatlån som ett alternativ.

Privatlån

Oavsett om man lånar pengar via en bank eller lånar pengar via P2P-lån så ligger räntan på privatlån på 5-15%. Detta förutsatt att man inte har betalningsanmärkning då räntan i så fall blir betydligt högre.

Om man räknar med en medelränta på 10% innebär det att detta är det bästa alternativet förutsatt att delbetalning ska ske över längre än 12 månader.

Inte bara ränta

I jämförelsen ovan visas enbart räntesatserna och kostnaderna på de olika betalningsalternativen. Men det man bör jämföra är lånets totala kostnad. Ett lån som är utdraget på längre tid ger en högre total lånekostnad än ett som är på kortare tid. Den som inte tänker till kan därmed välja ett alternativ med onödigt hög kostnad. Pengar som annars skulle kunna läggas på reskassa under resan.